Άλεξ Κόμφορτ

alex_comfort_200x200

Ο Δρ. Άλεξ Κόμφορτ (10 Φεβρουαρίου 1920 - 26 Μαρτίου 2000) ήταν βρετανός γιατρός, γεροντολόγος, αναρχικός, ειρηνιστής, αντιρρησίας συνείδησης και συγγραφέας. Έγινε γνωστός για το βιβλίο Η Χαρά του Σεξ, που έχει διαδραματίσει ρόλο σε αυτό που ονομάζεται σεξουαλική επανάσταση. Συνέγραψε επίσης πολλά άλλα βιβλία για μια ποικιλία θεμάτων.

Ο Άλεξ εκπαιδεύθηκε στο σχολείο Highgate και το Trinity College στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Έπειτα σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ και στο London Hospital (σήμερα Royal London Hospital). Υπηρέτησε ως γιατρός στο London Hospital και έγινε λέκτορας φυσιολογίας στο London Hospital Medical College.

Κορυφαίος ειρηνιστής, ο Άλεξ θεωρούσε τον εαυτό του ως «επιθετικό αντιμιλιταριστή» και πίστευε ότι ο πασιφισμός στηρίζεται «αποκλειστικά στην ιστορική θεωρία του αναρχισμού». Ήταν ενεργό μέλος της Peace Pledge Union και της Εκστρατείας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό, καθώς και αντιρρησίας συνείδησης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσα στα έργα του για τον αναρχισμό είναι το Peace and Disobedience και το Authority and Delinquency in the Modern State. Αντάλλαξε δημόσια αλληλογραφία με τον Τζωρτζ Όργουελ, υπερασπίζοντας τον πασιφισμό στην ανοικτή επιστολή/ποίημα «Letter to an American Visitor» με το ψευδώνυμο Ωμπαντάια Χόρνμπρουκ.

Είχε μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία στην Αγγλία και τις ΗΠΑ και, παράλληλα με τον κοινωνικό και πολιτικό ακτιβισμό του, ήταν και ένας παραγωγικός συγγραφέας.

Το βιβλίο Η Χαρά του Σεξ του χάρισε παγκόσμια φήμη και πλούτη το 1972. Αλλά ήταν δυσαρεστημένος που έγινε γνωστός ως «Δρ. Σεξ» και τα άλλα του έργα να τύχουν σχετικά μικρής προσοχής.

Ο Άλεξ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην μελέτη της βιολογίας της γήρανσης, καθώς και της εκλαΐκευσης του θέματος. Θα μπορούσε να ονομαστεί πρώιμος γεροντολόγος βιοϊατρικής με βάση την άποψή του ότι η επιστήμη θα μπορούσε να παρατείνει την διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Αν και πίστευε ότι η γήρανση μπορεί να αναβληθεί, δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να εξαλειφθεί, και δεν έγραψε ποτέ για την αιώνια νεότητα.

Επέστρεψε στην Αγγλία το 1992 και πέθανε τον Μάρτιο του 2000, σε ηλικία 80 ετών.