Φάνια Φενελόν

fania-fenelon

Η Φάνια Φενελόν, υψίφωνος και πιανίστρια, γεννήθηκε στο Παρίσι στις 2 Σεπτεμβρίου 1922. Κόρη του Ζυλ Γκολνστάιν και της Μαρί Μπερνστάιν, Ρωσοεβραίων από το Ροστώφ επί του Δον της Ρωσίας.

Σπούδασε πιάνο στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού. Πήρε το πρώτο βραβείο στο πιάνο, πράγμα εξαιρετικό για μια μικροκαμωμένη κοπέλα με μικρά χέρια. Τα βράδια εργαζόταν ως τραγουδίστρια σε μπαρ. Παντρεύτηκε τον Ελβετό αθλητή Σίλβιο Πέρλα αλλά σύντομα χώρισε. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στην γαλλική Αντίσταση. Συνελήφθει από τους Γερμανούς το 1943 και αρχικά εστάλη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς - Μπίρκεναου, όπου έγινε μέλος της γυναικείας ορχήστρας και μετά μεταφέρθη στο Μπέργκεν Μπέλσεν από όπου απελευθερώθηκε από τους Άγγλους το 1945. Την ημέρα της απελευθέρωσής της ζύγιζε μόνον 27 κιλά αλλά βρήκε την δύναμη να τραγουδίσει την Μασσαλιώτισσα, που αναμεταδόθηκε από το BBC.

Με το ψευδώνυμο Φενελόν, η Φάνια Γκολνστάιν έγινε γνωστή ως τραγουδίστρια σε καμπαρέ. Με τον σύντροφό της Ώμπρεϋ Πάκυ, αμερικανό βαρύτονο, εγκαταστάθηκε στο Ανατολικό Βερολίνο το 1966 λόγω των φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική και των κομμουνιστικών πεποιθήσεών του. Μετά τον θάνατο του συντρόφου της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1977 επέστρεψε στην Γαλλία.

Μεταξύ 1973 και 1975 έγραψε το βιβλίο Αναβολή για την Ορχήστρα, στο οποίο περιγράφει την ζωή της και τις εμπειρίες της στα στρατόπεδα συγκεντρώσεων. Η Λίντα Γέλλεν γύρισε το βιβλίο σε ταινία πάνω σε δραματοποιημένο σενάριο του Άρθουρ Μίλλερ  με τίτλο Playing For Time (Αναβολή για την Ορχήστρα στην Ελλάδα) το 1980 με την Βανέσσα Ρέντγκρέιβ να υποδύεται την Φενελόν.