Λευτέρης Μαυροειδής (Lefteris Mavroeidis)

mavroeidis-lefteris

Ο Λευτέρης Μαυροειδής γεννήθηκε στα 1918 στη Σμύρνη. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εντάχθηκε στο κίνημα της Κομμουνιστικής Αριστεράς από τα φοιτητικά του χρόνια.
Δημοσιογράφος από την απελευθέρωση κι εδώ, εργάσθηκε στο "Ριζοσπάστη", αρχικά στο οικονομικό ρεπορτάζ και από το 1947 ανταποκριτής του στη Σόφια. Διευθυντής του πρακτορείου "Hellas Press" στη Σόφια στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Συντάκτης του ραδιοφωνικού σταθμού "Ελεύθερη Ελλάδα" μετά το τέλος του. Διευθυντής του προγράμματος του ελληνικών εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού Βαρσοβίας στα 1951 - 1958. Μόνιμος ανταποκριτής της εφημερίδας "Αυγή" στη Βαρσοβία ως τον Απρίλιο του 1967. Συνεργάτης του θεωρητικοπολιτικού οργάνου του ΚΚΕ "Νέος Κόσμος" και σχολιαστής του Ραδιοφωνικού Σταθμού "Φωνή της Αλήθειας" ως τα 1968. Μετά τη διάσπαση του ενιαίου ΚΚΕ συντάχθηκε με το κίνημα της ανανεωτικής Αριστεράς. Στην περίοδο 1971 - 1974 έζησε στο Βελιγράδι ως ανταποκριτής και συνεργάτης της αντιστασιακής εφημερίδας "Ελεύθερη Ελλάδα" που έβγαινε στη Ρώμη.
Επαναπατρίστηκε στα 1974. Εργάσθηκε ως πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας "Αυγή" ως το 1985 και της εφημερίδας "Θεσσαλονίκη" στα 1980-85. Στην ίδια περίοδο συνεργάστηκε και με άλλες εφημερίδες και πολιτικά περιοδικά. Έχει καλύψει δημοσιογραφικά πολλές αποστολές σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Έρευνές του για ιστορικά γεγονότα σε διάφορες περιόδους του διεθνούς και ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Αυγή". Συγγραφέας πολιτικών βιβλίων και μεταφραστής. Βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει στην Αθήνα, τη Μόσχα, τη Σόφια, το Βερολίνο, την Πράγα.
Έχει μεταφράσει στα ελληνικά, πολιτικά, φιλοσοφικά, λογοτεχνικά και θεατρικά έργα από τα πολωνικά, ρωσικά, βουλγαρικά και σερβοκροατικά. Έχει μεταφράσει επίσης ελληνικά λογοτεχνικά έργα στα πολωνικά.