Ρίτσαρντ Όλνυ

richard-onley

Ο Ρίτσαρντ Όλνυ γεννήθηκε στις 12 Απριλίου του 1927 στην μικρή πόλη του Μαραθώνα στην Αϊόβα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ήταν αμερικανός ζωγράφος, μάγειρας, εκδότης και βιογράφος. Έγινε διάσημος για τα βιβλία του για την γαλλική κουζίνα.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στο Σολλιές-Τουκάς ένα χωριό στην Προβηγκία της Γαλλίας όπου έγραψε πολλά κλασικά βιβλία μαγειρικής και επηρέασε την μαγειρική της χώρας.

Αρχικά, το 1951, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου σύχναζε σε καλλιτεχνικούς κύκλους ζωγράφων και ποιητών.

Βαθύς γνώστης του κλασικού παραδοσιακού γαλλικού φαγητού και κρασιού ανέλαβε να γράφει την στήλη «Ένας αμερικανός (καλοφαγάς) στο Παρίσι» στο περιοδικό Cuisine et Vins de France το 1962. Μετά την έκδοση του βιβλίου The French Menu Cookbook στα αγγλικά το 1970, με την επαναστατική προσέγγιση στα εποχικά μενού και την μεγάλη προσοχή στους συνδυασμούς κρασιού, προσέλκυσε την προσοχή στην Βρετανία και την Αμερική. Το 1974, που έγραψε το βιβλίο Simple French Food, ήταν ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς μαγειρικής της εποχής του με τεράστιο αντίκτυπο στην Νouvelle cuisine στην Γαλλία και στην California cuisine στην Αμερική.

Μαθητές του υπήρξαν η Αλις Ουώτερς, αμερικανίδα σεφ, ακτιβίστρια, συγγραφέας και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Chez Panisse, ένα από τα καλύτερα του κόσμου και ο Κέρμιτ Λυντς συγγραφέας και οινοποιός από την Καλιφόρνια που επηρέασε πολύ τους γάλλους οινοποιούς, ώστε η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής για τις υπηρεσίες του στην γαλλική οινοποιία.

Από το 1977 έως το 1982 επιμελήθηκε τα βιβλία της σειράς Η Καλή Κουζίνα των εκδόσεων Life-Time. Παράλληλα έγραψε πολλά λαμπρά ποιοτικά βιβλία για το φαγητό και το κρασί.