Σέργιο Αραγονές

aragones

Ο Σέργιο Αραγονές είναι σκιτσογράφος και συγγραφέας γνωστός από την εργασία του στο περιοδικό Mad και ο δημιουργός του Γκρου. Θεωρείται ο ταχύτερος σκιτσογράφος του κόσμου και είναι ασφαλώς ο πιο βραβευμένος σκιτσογράφος στον τομέα του.

Μεταξύ των άλλων, ο Σέργιο έλαβε το βραβείο Reuben της Εταιρείας Εθνικών Γελοιογράφων και το βραβείο Will Eisner Hall of Fame. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από είκοσι βιβλία, πολλά καρτούν για την τηλεόραση και έχει ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Του αρέσει να κατασκευάζει μοντέλα πλοίων, έχει απαίσια μνήμη, πίνει πάρα πολύ καφέ και περνάει ατέλειωτες ώρες με τον λογοπλάστη, σεναριογράφο, λογοτέχνη, λογογράφο —ή όπως αλλιώς θέλετε να τον ονομάσετε— Μαρκ Εβάνιερ, που γράφει τις ιστορίες του πιο ξεκαρδιστικού βάρβαρου της Ένατης Τέχνης.

Ο Σέργιο Αραγονές Ντομενέκ γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1937 στο Σαντ Ματέου (Σαν Ματέο) της Καστίλλης. Λόγω του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, η οικογένειά του πήγε αρχικά στην Γαλλία και μετά μετανάστευσε στο Μεξικό όταν ο Σέργιο ήταν 6 ετών. Ο Σέργιο είχε πάθος για το σκίτσο από την πρώιμη παιδική ηλικία. Κέρδισε τα πρώτα του χρήματα από το σκίτσο όταν ένας συμμαθητής του προώθησε τα σχέδιά του σε ένα περιοδικό χωρίς να τον ενημερώσει.

Ο Σέργιο εργαζόταν ως σκιτσογράφος ενώ σπούδαζε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Μεξικού και παράλληλα μάθαινε παντομίμα. Πήγε να εργαστεί στην Νέα Υόρκη το 1962, με μόνο 20 δολλάρια στο πορτοφόλι του και ένα χαρτοφύλακα γεμάτο σχέδια. Τα σκίτσα δεν του έφερναν αρκετά λεφτά οπότε αναγκαζόταν να εργαστεί ως τραγουδιστής/στιχουργός στα εστιατόρια του Γκρήνουιτς Βίλλατζ και να κάνει άλλες δουλειές του ποδαριού. Τον συμβούλευαν να πάει στο περιοδικό Mad αλλά δίσταζε επειδή τα αγγλικά του ήταν χάλια. Τελικά πήγε και ζήτησε από τον κουβανό πρόσφυγα Αντόνιο Προΐας, τον σχεδιαστή της σειράς Spy vs. Spy, να τον βοηθήσει στα αγγλικά —αλλά ο Προΐας μιλούσε ακόμη χειρότερα αγγλικά. Η συνεργασία του Σέργιου με το Mad άρχισε το 1963, και έως το 2009 είχε δημοσιεύσει 424 θέματα. Ο Σέργιο είναι πολύ παραγωγικός σχεδιαστής και υπολογίζεται πως συνολικά δημοσίευσε πάνω από 12.000 σκίτσα στο Mad.

Το πρώτο τεύχος του Γκρου κυκλοφόρησε το 1982 από τα Epic Comics σε συνεργασία με τον Μαρκ Εβάνιερ. Ο Σέργιο ονόμασε τον ήρωά του Γκρου επειδή, όπως λέει ο ίδιος, δεν σημαίνει τίποτα σε καμμιά γλώσσα.

Ο Σέργιο Αραγονές με τους ήρωές του σε σχέδιο του ίδιου.