Θεόδωρος Κυριακού

kyriakou

Ο Θεόδωρος Κυριακού γεννήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1959. Φοίτησε στην Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού και το 1980 έλαβε το πτυχίο του 3ου πλοιάρχου. Το 1985 έγινε 2ος πλοίαρχος. Άφησε την θάλασσα και εργάστηκε ως μπρόκερ στο Σίτυ του Λονδίνου. Σύντομα βρήκε την δουλειά πληκτική και μπάρκαρε εθελοντικά ως 3ος πλοίαρχος στο πλοίο Σείριος της Γκρήνπης για την Γροιλανδία, όπου προστάτευαν τις φάλαινες. Αργότερα ξαναταξίδεψε με την Γκρήνπης σε αποστολή στην Ανταρκτική, προτού ξεμπαρκάρει οριστικά το 1988.

Στην συνέχεια, αφού πέρασε σχεδόν δύο χρόνια στην Ισπανία, αποφάσισε να βάλει σε εφαρμογή άλλη μια εκκρεμή σκέψη του: το μαγείρεμα. Για τα επόμενα πέντε χρόνια εργάστηκε σε διάφορες κουζίνες του Λονδίνου για να αποκτήσει εμπειρία και να βρει την δική του ταυτότητα.

Το 1995, άνοιξε συνεταιρικά το πρώτο εστιατόριο του στο νότιο Λονδίνο, το Livebait, το οποίο πούλησε μετά από δύο χρόνια. Περίπου έξι μήνες αργότερα είχε κάνει τα σχέδια για ένα πραγματικό ελληνικό εστιατόριο, αλλά αναρωτιόταν αν η επιστροφή στις ρίζες και η παρουσίαση πρωτόγνωρων πιάτων με άγνωστα υλικά και γεύσεις άξιζε τον κόπο. . . Ήθελε να ανοίξει ένα εστιατόριο εντελώς διαφορετικό από τα άλλα. Τελικά βρήκε την αντίφαση της εικόνας που έχουν οι Βρετανοί για το ελληνικό φαγητό και το φαγητό που έτρωγε στο σπίτι των γονιών του στην Ελλάδα. Έτσι δημιούργησε το εστιατόριο The Real Greek.

Το The Real Greek ήταν ένα από τα πέντε υποψήφια εστιατόρια για το βραβείο Carlton London Restaurant Awards 2000 στην κατηγορία «Καλύτερο Νέο Εστιατόριο» και «ο πιο σημαντικός Σεφ του Λονδίνου». Κερδίσε το βραβείο Best Restaurant of the Year του περιοδικού Time Out τον Μάιο του 2000. Τον Δεκέμβριο του 2000 κέρδισε το βραβείο του πιο καινοτόμου μενού στο Fooding στο Παρίσι. Τον Απρίλιο του 2001, το The Real Greek ήταν ένα από τα πέντε υποψήφια εστιατόρια για τα βραβεία London Restaurant Awards για «τον πιο εξαιρετικό κατάλογο κρασιών».

Το 2001 άνοιξε το The Mezedopolio δίπλα στο υπάρχον εστιατόριο, και το 2003 άνοιξε το The Real Greek Souvlaki and Bar στο Σμίθφηλντ. Αργότερα ξαναγύρισε στην θάλασσα και από τότε διδάσκει μαγειρική σε εβδομαδιαίες κρουαζιέρες με κότερο στο Αιγαίο.