Λιανική Τιμή: $60,95
Τιμή Μέλους: $53.95
(Όφελος: $7,00)
Διαθέσιμο. Αποστολή σε 1-3 εργάσιμες ημέρες.

Περιγραφή
«Η επανάστασις η εδική μας δεν ομοιάζει με καμμιάν απ' όσες γίνονται την σήμερον εις την Ευρώπην. Της Ευρώπης αι επαναστάσεις εναντίον των διοικήσεών των είναι εμφύλιος πόλεμος. Ο εδικός μας πόλεμος ήτο ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος...»
«Η αρχηγία ενός Ελληνικού στρατεύματος ήταν μια τυραννία, γιατί ο καθένας έκαμνε τον αρχηγό, τον δικαστή, τον φροντιστή. Κάθε Έλληνας είχε και τα καπρίτσιά του και έπρεπε για να κάνεις δουλειά μ' αυτούς. Άλλον να φοβερίζεις, άλλον να κολακεύεις, άλλον να τιμωρείς, κατά τους ανθρώπους».
«Η μάθησή σας να μη γίνει σκεπάρνι μόνο δια το άτομό σας, αλλά να κοιτάζει το καλό της κοινότητος. Και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας καλό». [Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (Πηγή: Ιστορία Ελληνικού Εθνους, εκδ. Αθηνών)]

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι ένας προνομιακός παρατηρητής της οθωμανικής και σύγχρονης τουρκικής πραγματικότητας. Έχει το προνόμιο να είναι ένας αφοσιωμένος όσο και δοκιμασμένος ερευνητής του οποίου τα πορίσματα εδράζονται στη μαρτυρία των πηγών. Με μέτρο την ελληνική επιστημονική πραγματικότητα το ιδίωμα αυτό του Δ. Σ. τον τοποθετεί στην πρωτοπορία των μελετητών της περιόδου και οπωσδήποτε με αξίωση αξιοπιστίας.
Μια σειρά από στοιχεία, όπως οι διδακτορικές σπουδές του στην Κοινωνιολογία της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δίπλα στον αείμνηστο Νεοκλή Σαρρή, κορυφαίο μελετητή της ιστορικής και κοινωνικής εξέλιξης των δομών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της συμβολής των Ελλήνων στη διαμόρφωσή τους. Η μεθοδολογική προσήλωση του Δ. Σ. στην ιστορική σχολή του Ν. Σαρρή, η γνώση της τουρκικής γλώσσας και η εξοικείωση που έχει αποκτήσει με τη γείτονα χώρα κατά τις διαμονές του σε αυτήν τις τελευταίες δεκαετίες, συνέβαλαν στο να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη αντίληψη για τον τουρκικό λαό στη διαχρονία του, τους πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς του, τη νοοτροπία του και τέλος τις δεσποτικές δομές εξουσίας και τους μηχανισμούς της. Σε αυτό το κλίμα η συμβολή του στη μελέτη του ελληνισμού υπό το κράτος της οθωμανικής αιχμαλωσίας κατέχει μια ιδιαίτερη θέση.
Το ανά χείρας βιβλίο περίπου 500 σελίδων, αποτελεί απάνθισμα πηγών και γνώσης για το 1821. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις πρωτότυπες πηγές και αφήνει τον αναγνώστη να τις μελετήσει, χωρίς να του ποδηγετεί τη σκέψη. Οι όποιες ερμηνευτικές εισφορές του αποβλέπουν στην αποσαφήνιση σκοτεινών σημείων ή στη μεταξύ τους σύνδεση των γεγονότων, πάντοτε σε συνάφεια με τις πηγές, χωρίς να παρεμβαίνει σε αυτές ή να αλλοιώνει το νόημά τους. [...] (Από τον πρόλογο του Γ. Κοντογιώργη)

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, περίπου 500 σελίδων, αποτελεί ένα ξεχωριστό εγχειρίδιο γνώσης για το 1821 μέσα από τη μελέτη επιλεγμένων πηγών. Οι πρωτότυπες πηγές παρουσιάζονται αυτούσιες ώστε ο απλός αναγνώστης ή ο ερευνητής της περιόδου να ανακαλύψει από μόνος του την ιστορική αλήθεια. Όταν μάλιστα συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Δ. Σ., ένας από τους πλέον ειδικούς επιστήμονες της οθωμανικής περιόδου, η απόκτηση της ιστορικής γνώσης είναι δεδομένη.
Η διδακτορική του διατριβή στην Κοινωνιολογία της Ιστορίας στο Πάντειο Πα/μιο με εξειδίκευση στις δομές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η γνώση της τουρκικής γλώσσας και η υψηλή αντικειμενικότητα του μελετητή πολλών πηγών εξασφαλίζει τον τελικό στόχο αυτού του βιβλίου που είναι να αποκτήσουμε μία καλύτερη γνώση για το 1821 και να απαντήσουμε βασικά ερωτήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο συγγραφέας έχει έναν δικό του τρόπο γραφής που σε μεταφέρει από το σήμερα στην εποχή εκείνη, ζεις τα γεγονότα, είσαι δίπλα στους πρωταγωνιστές. Τελειώνοντας το βιβλίο έχεις αποκτήσει μία σφαιρική γνώση για την Ελληνική Επανάσταση. [...] (Από τον πρόλογο του Α. Κούκου)
Περιεχόμενα
Πρόλογος Γεωργίου Κοντογιώργη
Πρόλογος Ανδρέα Κούκου
Το πρόβλημα της ιστορικής έρευνας
Τα Οθωμανικά αρχεία που αναφέρονται στην Πελοπόννησο (Μοριά)
Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, οι κύριες εξεγέρσεις - κινήματα κατά την Οθωμανική περίοδο
Οθωμανοί, Περσιάνοι και Τούρκοι
Το Οθωμανικό Σύστημα Παιδείας
Από τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή στη Φιλική Εταιρεία
Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας
Στη Μολδοβλαχία
Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός
Προεστοί και Αρχιερείς του Μοριά, φυλακισμένοι στην Τριπολιτσά το 1821
Το Πασαλίκι του Μοριά και τα 24 βιλαέτια
Ο Μοριάς τον Μάρτιο του 1821
Απομνημονεύματα Π.Π. Γερμανού
Τα Γεγονότα Κατσάνας - Καλαβρύτων
Ιστορία Διον. Κόκκινου
Νικηφόρος Μοσχόπουλος: Μετάφραση από τα Οθωμανικά Αρχεία
Απομνημονεύματα Θεοδ. Ρηγόπουλου
Απομνημονεύματα Ν. Σπηλιάδου
Σπ. Τρικούπη Ιστορία της Ελληνικής επαναστάσεως
Τι γράφουν οι ιστοριογράφοι
Μαρτυρίες ξένων
The Times 11.06.1821
Αναφορικά με την απελευθέρωση της πόλεως των Καλαβρύτων όπως αυτή αναφέρεται στις οθωμανικές πηγές
Πηγές από αυτόγραφα οθωμανικά έγγραφα
Τα Καλάβρυτα προορίζονταν να γίνουν το γενικό στρατόπεδο του αγώνα του 1821
Το Λάβαρο
Όσιος Αλέξιος - Ο Άγιος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
Ο αφορισμός της Επανάστασης από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε'
Η ιερά μονή αγίας Λαύρας - η ιερά μονή αγίου Γεωργίου Κουδουνά στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινουπόλεως και ο εκ Στρεζόβης ιερομόναχος
Ιερώνυμος Κωνσταντίνου
Η Επανάσταση στη Μάνη
Η Επανάσταση στην Καλαμάτα
Η Επανάσταση στη Βοστίτσα (Αίγιο) και στην Πάτρα
Η Επανάσταση στην Ρούμελη
Η Επανάσταση σε Σπέτσες και Ύδρα
Η επανάσταση στα Επτάνησα
Η επανάσταση στη Θεσσαλία
Η επανάσταση στην Ήπειρο
Η επανάσταση στην Μακεδονία
Η επανάσταση στη Θράκη
Ο ρόλος των νησιωτών στην επανάσταση του 1821
Η επανάσταση στην Κρήτη
Η επανάσταση στην Κύπρο
Η επανάσταση, οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι
Η επανάσταση και η ομογένεια της διασποράς
Επανάσταση, Φιλέλληνες και Φιλελληνισμός
Οι ξένοι εθελοντές
Οθωμανική αντίκρουση και κυρώσεις, Διαταγή σφαγής των επαναστατών
Οι «προσκυνημένοι»
Μέγα Σπήλαιο
Χαρακτηριστικά
Κατηγορία: Τουρκοκρατία
Κωδικός: 13903
ISBN: 9786182015926
Βιβλιοδεσία: Μαλακό Εξώφυλλο
Σελίδες: 524
Ημερομηνία Έκδοσης: 2023
Εκδότης: 24 Γράμματα
Εκδόθηκε στην: Ελλάδα
Γλώσσα: Ελληνικά